Májusi szezonális zöldségek közül hoztam néhány receptet.
A spárgáról például tudtad, hogy kb. 95%-a víz, ezért igazi alakbarát étel. Emellett van benne B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Főzéskor javasolt a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetsz krémlevest, salátát, pitét, de köretként is megállja a helyét húsok, halak mellé.
A gyümölcsök közül több gyors epres desszertet hoztam, a blog végén megtalálod. Az eper nemcsak ízletes, de segít megőrizni szívünk egészségét, memóriánk frissességét, sőt bizonyos daganatok kialakulását is segíthet meggátolni. Kutatók szerint az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint például a körtében. Meggyőztelek, hogy kihagyhatatlan májusi finomság?
Spárgás tojás, reggelire
Hozzávalók:
4 db tojás, 3-4 db aszalt paradicsom, 2-3 db spárga, hámozott paradicsom, balzsamecet, 1-2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, friss zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyemzöld…)
Elkészítés:
- Kevés olajon a spárgát átfuttatod, majd félreteszed.
- A fokhagymát kevés olajon elkezded pirítani, majd hozzáadod az aszalt paradicsomot, a hámozott paradicsomot és a zöldfűszereket. Fűszerezed sóval, borssal. Pár percig főzöd.
- A paradicsomszószba kis mélyedéseket készítesz és beleütöd a tojásokat.
- 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt készre sütöd. A korábban elkészült spárgával tálalod.
Házi eperfagyi (diétás)
Villámgyorsan elkészíthető eperfagyi, ami hozzáadott cukortól mentes. Fagyasztóban, jól záródó dobozban pár hétig eltartható, fogyasztás előtt 15-20 perccel érdemes átrakni a hűtőbe, így egyszerűbb adagolni.
Hozzávalók:
500 g fagyasztott eper, 250 natúr joghurt, pár csepp vaníliaesszencia, pár csepp citromlé
Elkészítése:
- Az epreket fagyottan egy késes aprítóba rakod, összeaprítod.
- Hozzáadagolod a joghurtot, a vaníliaesszenciát és citromlevet, valamint, ha igényled, egy kevés eritrittel/szteviával édesíthető.
- Akár azonnal is fogyasztható, de érdemes 30-40 percre a fagyasztóba rakni.
Cukkinis spagetti ebédre
A cukkini ásványi anyag és vitamintartalma (A, B6, C, K) rendkívül magas, ráadásul hasonlóan a spárgához, sok vizet tartalmaz. Kalóriatartalma alacsony, ezért nagyon jó választás, támogat a csinos külső elérésében.
Hozzávalók: 250 g spagetti, 1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,3 ek olaj,200 g cukkini, só, bors,2 ek vaj, ½ csokor petrezselyem, ½ csokor snidling,2 ek dió
- Elkészítése:
- A tésztát bő, sós vízben felteszed főni, majd al dente állapotnál, leszűröd.
- Miközben fő a tészta, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágod, olajon üvegesre pirítod.
- Közben a megmosott cukkiniket zöldséghámozóval vékonyra szeleteled, majd hosszában csíkokat vágsz.
- A cukkini csíkokat a hagymához adod, sózod, borsozod, és kb. 5 percig pirítod.
- Belerakod a vajat, kb. 4 evőkanállal szedsz a tészta főzővizéből, végül belekevered a tésztát és az apróra vágott zöldfűszereket is. A durvára vágott dióval tálalod.
Tavaszi saláta vacsorára
Hozzávalók:
spenót, eper, spárga, olaj, só, bors, Mozzarella sajt, balzsamecet
Elkészítés:
- A spenótot, az epret és a spárgát alaposan megmosod.
- A spárgát kevés olajon megpárolod, ízesíted sóval, borssal. Közben az epret négybe vágod.
- Végezetül az alapanyagokat egy tálba halmozod és meglocsolod balzsamecettel.