Májusi szezonális zöldségek közül hoztam néhány receptet.

A spárgáról például tudtad, hogy kb. 95%-a víz, ezért igazi alakbarát étel. Emellett van benne B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Főzéskor javasolt a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetsz krémlevest, salátát, pitét, de köretként is megállja a helyét húsok, halak mellé.

A gyümölcsök közül több gyors epres desszertet hoztam, a blog végén megtalálod. Az eper nemcsak ízletes, de segít megőrizni szívünk egészségét, memóriánk frissességét, sőt bizonyos daganatok kialakulását is segíthet meggátolni. Kutatók szerint az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint például a körtében. Meggyőztelek, hogy kihagyhatatlan májusi finomság?

Spárgás tojás reggelire

Spárgás tojás, reggelire

Hozzávalók:

4 db tojás, 3-4 db aszalt paradicsom, 2-3 db spárga, hámozott paradicsom, balzsamecet, 1-2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, friss zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyemzöld…)

Elkészítés:

  1. Kevés olajon a spárgát átfuttatod, majd félreteszed.
  2. A fokhagymát kevés olajon elkezded pirítani, majd hozzáadod az aszalt paradicsomot, a hámozott paradicsomot és a zöldfűszereket. Fűszerezed sóval, borssal. Pár percig főzöd.
  3. A paradicsomszószba kis mélyedéseket készítesz és beleütöd a tojásokat.
  4. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt készre sütöd. A korábban elkészült spárgával tálalod.

Házi eperfagyi

Házi eperfagyi (diétás)

Villámgyorsan elkészíthető eperfagyi, ami hozzáadott cukortól mentes. Fagyasztóban, jól záródó dobozban pár hétig eltartható, fogyasztás előtt 15-20 perccel érdemes átrakni a hűtőbe, így egyszerűbb adagolni.

Hozzávalók:

500 g fagyasztott eper, 250 natúr joghurt, pár csepp vaníliaesszencia, pár csepp citromlé

Elkészítése:

  • Az epreket fagyottan egy késes aprítóba rakod, összeaprítod.
  • Hozzáadagolod a joghurtot, a vaníliaesszenciát és citromlevet, valamint, ha igényled, egy kevés eritrittel/szteviával édesíthető.
  • Akár azonnal is fogyasztható, de érdemes 30-40 percre a fagyasztóba rakni.

Cukkinis spagetti ebédre

A cukkini ásványi anyag és vitamintartalma (A, B6, C, K) rendkívül magas, ráadásul hasonlóan a spárgához,  sok vizet tartalmaz. Kalóriatartalma alacsony, ezért nagyon jó választás, támogat a csinos külső elérésében.

Hozzávalók: 250 g spagetti, 1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,3 ek olaj,200 g cukkini, só, bors,2 ek vaj, ½ csokor petrezselyem, ½ csokor snidling,2 ek dió

Elkészítése:
  • A tésztát bő, sós vízben felteszed főni, majd al dente állapotnál, leszűröd.
  • Miközben fő a tészta, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágod, olajon üvegesre pirítod.
  • Közben a megmosott cukkiniket zöldséghámozóval vékonyra szeleteled, majd hosszában csíkokat vágsz.
  • A cukkini csíkokat a hagymához adod, sózod, borsozod, és kb. 5 percig pirítod.
  • Belerakod a vajat, kb. 4 evőkanállal szedsz a tészta főzővizéből, végül belekevered a tésztát és az apróra vágott zöldfűszereket is. A durvára vágott dióval tálalod.

Tavaszi saláta vacsorára

Hozzávalók:

spenót, eper, spárga, olaj, só, bors, Mozzarella sajt, balzsamecet

Elkészítés:

  • A spenótot, az epret és a spárgát alaposan megmosod.
  • A spárgát kevés olajon megpárolod, ízesíted sóval, borssal. Közben az epret négybe vágod.
  • Végezetül az alapanyagokat egy tálba halmozod és meglocsolod balzsamecettel.