Cseréld le a legnépszerűbb köreteket, egészséges és diétásabb változatokra

Krumplipüré helyett – karfiolpüré

A burgonya számos egészségügyi előnnyel bír, önmagában nem hízlal, növeli a jóllakottság érzését. Azonban zsíros ételekkel társítva, jelentősen növeli kalória értékét.

A burgonya friss állapotában 80% víz, 20% szárazanyag tartalma van, melynek 60-70%-a keményítő. Több mikrotápanyagot tartalmaz, C vitamint, vasat, B vitaminokat, ásványi anyagokat.

Ha nem olajban sütöd, hanem más zöldségekkel fogyasztod, lehet egészséges.

 

A krumplipüré, ha vajjal készíted, krémes állagával még jobban megemeli a vércukorszintet. Készíts helyette karfiolpürét.

 

Karfiolpüré vs krumpli

A krumpli magas keményítőtartalma mellett, szerény mennyiségű rostot tartalmaz. A karfiol rendkívüli mutatókkal rendelkezik. Nem emeli meg a vércukorszintet, kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Alacsony energiatartalma mellett, hihetetlenül jól eltelít. Nem kell belőle sokat enned, hogy jóllakj.

Karfiolpüré

Hozzávalók: 

1 fej karfiol, Himalája só, bors, 3 ek zsírszegény natúr joghurt, 1 ek vaj v kókuszolaj, zöldhagyma (vaj-joghurt elhagyható) 

Így készítsd el: 

A karfiolt tisztítsd meg, szedd rózsáira és főzd puhára. A megfőtt karfiolt konyhai robotgépben pépesítsd krémesre, majd add hozzá a vajat, a joghurtot, sózd és borsozd. Ha túl sűrűnek érzed, tehetsz hozzá még joghurtot vagy pici tejet. 

karfiolpüré

Hasábburgonya helyett édesburgonya

A megpucolt és hasábokra vágott burgonyát áztasd hideg vízbe egy órát. Áztatás után a krumplihasábokat szedd konyharuhára és hagyd megszikkadni. Tedd egy zacskóba ezután, rázd össze fűszerekkel és 1 evőkanál keményítővel. Sót ne tegyél hozzá. Sorakoztasd sütőpapírra a hasábokat és olajjal fújd le. 180 fokon készre sütöd, kb 20 perc alatt.

 

Sült édesburgonya


Sült krumpli helyett sült zeller 

Miért zeller? Kalóriatartalma alacsony, kálium és kálciumban gazdag. A, C, E, B vitaminban gazdag. Erős vízhajtó, tisztítja a májat, nyirokrendszert. 

Hozzávalók:

zeller, fűszerek, olaj, só 

Elkészítése:

pucold meg a zellert és vágd vékony hasábokra. Sózd meg és forgasd össze az ízlésed szerinti fűszerekkel. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és permetezd meg olajjal, egyenletesen, hogy mindenhol érje. 230 fokon süsd 20-30 percig.

Spagetti helyett – cukkini spagetti

A cukkinispagetti nem fogja megemelni a vércukorszinted.

A módszer lényege, hogy vékony csíkokra spirálozva szeleteled a cukkinit, egész rövid ideig pirítod, hogy roppanós maradjon a cukkiniszál, de már nem marad nyers.

Lehet kapni spirálozó készüléket, azzal egyszerűbb a folyamat.

A spirálozott cukkini hasonlóan viselkedik mint a spagetti tészta. Az egyenesre gyalult cukkini merev marad, de a spirálozott szálak lágyan esnek, kunkorodnak, mint a spagetti. 

Hozzávalók: 

2 cukkini lespirálozva, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40-50 dkg friss paradicsom, ½ dl olívaolaj, friss zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring), 10 dkg parmezán sajt, só, bors

 

Elkészítése:

olívaolajon lepirítod a finomra vágott hagymát, fokhagymát, majd dinszteled a felkokázott paradicsomot a zöldfűszerekkel. Ízlés szerint mehet rá só, bors.

Amikor kellően besűrűsödött a paradicsomszósz, mehet rá a nyers cukkinispagetti és hagyd, hogy összerottyanjon az egész. Járja át alaposan a szálakat a szósz. Két perc után lehúzhatod az edényt és már tálalhatsz is. Reszelt parmezán sajttal kínáld.

Cukkini: héja béta karotint tartalmaz, C vitaminban gazdag, A, B6 vitaminokat is rejt.