Az arcunkról olvasni lehet.

A szemünk és a körülötte lévő bőr, különösen beszédes.

Ha reggel te is sokszor ébredsz sötét karikákkal, puffadt táskákkal, akkor tudod, milyen zavaró tud lenni a pandaszem.

A fáradtságon kívül, sok oka lehet a táskáknak. A korunk, a genetikánk, betegségek, kialvatlanság, stressz vagy akár az is ok lehet a táskákra, hogy mit ettünk előző este.

A sötét karikák és táskák közötti különbség, hogy előbbi inkább a szem körüli vékonyabb bőrön jelentkezik, felfedve a bőrpigmenteket vagy az ereket, a puffadt szemek pedig az életkorunkkal vagy a hidratáltságunkkal van elsősorban összefüggésben.

 

Táskás szem

zem alatti sötét/lilás karikák, táskák

A szemünk alatti bőr, az arcunk többi részén lévő bőr vastagságának a negyede. Így a bőr sötétebbnek tűnhet, mert az alatta lévő erek könnyebben láthatók. 

Az is lehet, hogy olyan génjeid vannak, hogy pigmentáltabb a bőröd a szemed körül.

A szem alatti táskák tehát kicsit különböznek a sötét karikáktól, egyrészt az öregedés természetes velejárója, jelentheti a zsírszövet elmozdulását a szem alól a szem elé.

A táskás szem, azaz „ödémás szem”, elsősorban a víz felhalmozódása miatti duzzanat. Az ödéma szövetközti vizenyőt jelent. Akkor alakul ki, ha a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya felbomlik. Erre jó megoldás a hullámmasszázs és nyirokmasszázs.

Az ödémás szem tehát nem más, mint egy lokális folyadékgyülem a szem környékén. És hiába rendkívül kis mennyiségről van szó, mivel a bőr a szemek környékén a legvékonyabb, ezért rögtön feltűnik. 

A veszélytelen szem alatti ödémát leggyakrabban az alábbi „tünetek” alapján ismerheted fel:

 • enyhe duzzanat,
 • megereszkedett vagy lazább bőr a szemek alatt,
 • sötét karikák.

Fenti tünetekkel jó eséllyel reggelente szembesülsz, amikor fogat mosol és tükörbe nézel. Ahogy mozogsz, délutánra már javul a helyzet.

Ám ha a fentiek mellett például viszketést, bőrpírt, vagy esetleg fájdalmat tapasztalsz, mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni, mivel valamilyen betegség is állhat a háttérben (például pajzsmirigy alulműködés).

Táskás szem – mit csinálj velük?

A táskás szem elgyötört külsőt ad, idősebbnek tűnünk vele, még akkor is, ha az arcunk alapjáraton nem lenne durván ráncos. 

  Ödémás szem

  A táskás, karikás, puffadt szem leggyakoribb okai

  • A kor – ahogy öregszünk, a kollagén eltűnik, szembőrünk vékonyabbá válik, és ezek a sötét karikák és szemtáskák sokkal rosszabbá válnak. Az életkor előrehaladtával a szemmozgató izmok is fokozatosan gyengülnek, erre jó megoldás a lenti szemtorna.
  • A kötőszövet a kelleténél több folyadékot raktároz, a bőr kidomborodik, amit leggyakrabban reggel észlelsz, a tükörbe nézve látható a szemhéjak területén a folyadék. Erre megoldás a hullámmasszázs és (arc)nyirokmasszázs.
  • A nagy nyári melegben a hő leadása miatt kitágulnak a vénák és emiatt sokkal könnyebben lép ki a folyadék a szövet közötti térbe. Különösen azoknál jelenthet ez nagy problémát, akiknél valamilyen vénás keringési zavar van. Ilyenek lehetnek például a szív- és vesebetegségek.
  • Hormonális változáson mész keresztül. Ilyenkor megváltozik a kötőszövet rugalmassága, ezáltal az erek jobban kitágulnak. Ezeken a tágult érfalakon könnyebben lép át a folyadék.
  • Ha túl sok sót fogyasztasz, szervezetünk pánikszerű vízvisszatartó üzemmódba kapcsol, ami szemtáskákat okozhat. Lefekvés előtt már ne egyél sós ételféléket (pl. sós mandula).
  • Fáradtság, kialvatlanság jele miatti táskák. Amikor fáradtak vagyunk, a vérkeringés lelassul, és folyadék halmozódik fel a szemünk alatt, ami a szemtáskáinkat láthatóbbá és sötétebbé teszi.
  • Fokozott stressz esetén látványosabb a táska, a magasabb kortizolszint ugyanis a test folyadék- és sóháztartását is befolyásolja. Megoldás: találj valami hatékony stresszkezelő megoldást, zenehallgatás, légzéstechnikák, meditáció, jóga, bármi.
  • A rossz alvásminőség és az éjszakázás az egész szervezetre hatással van, megviseli az anyagcserét, a folyadék felhalmozódása gyakran a szemkörnyéken a leglátványosabb. Próbáld ki esetleg a melatonin tablettát, de legjobb, valami alvástámogató technika megtalálása (légzőgyakorlatok, relaxációs zene).  
  • Hason alvástól, aminek lehetséges oka, a szövetközi folyadék gravitációs vándorlása. 
  • Kevés folyadék fogyasztása, ez inkább beesett, karikás szemek kialakulását eredményezi.
  • Örökletes tényezők.
  • Vesebetegség, a kiválasztó szervrendszer elégtelensége miatt gyűlik fel a folyadék a szövetek között.
  • Pajzsmirigybetegség: a pajzsmirigy alulműködése is okozhatja a táskás szemek megjelenését.
  • Vashiány okozta vérszegénység (a táskák a szövetek elégtelen oxigenizációjára utal)
  • Az alkoholfogyasztás és a sírás miatt.
  • Mozgáshiány, az ülő életmód következtében a víz felhalmozódik a test egyes részeiben, az arcon elég látványos.
  • Allergia – a szezonális allergia tünetei a szemet is érinthetik: az vörössé, gyulladttá válhat, viszkethet, könnyezhet, és erősen beduzzadhat.

  Expressz segítség a táskás szemre

  Ha a kialvatlanság és a stressz az ok, akkor elegendő lehet:

  Táskás szem torna
  • deg vizes arcmosás, hideg borogatás, egy lehűtött fém kiskanál a szemkörnyékre helyezve, (érdemes egyet hűtőben tartani erre a célra)
  • rendszeres testmozgás,
  • az alkoholfogyasztás kerülése,
  • pihentető alvás (legkésőbb 23 órakor aludni),
  • célszerű megemelt fejjel aludni, hogy a gravitáció miatt lekerülő szövetnedv ne tudjon meggyűlni,
  • figyelj oda az étrendedre – sóbevitel csökkentése, a káliumban gazdag ételek, a fehérjék és a jó minőségű telítetlen zsírsavak mennyiségére, valamint csökkenteni az elfogyasztott szénhidrátok arányát. A túl sok szénhidrát fogyasztása növelheti az ödéma kialakulásának kockázatát, mert fokozza a vízvisszatartást a szervezetben. Próbálj minél több leveles és rostos zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Ha túlsúllyal is van, akkor törekedj rá, hogy egészségesebben eszel, figyelve a mennyiségekre
  • az almaecet segíthet eltávolítani a felesleges folyadékot a test sejtjeiből, így hozzájárulhat az ödéma megszüntetéséhez. Naponta 1-3 alkalommal keverj el egy evőkanálnyi mennyiséget, és fogyaszd el étkezések előtt.
  • Igyál sokat – állandó hidratálásra van szükségünk ahhoz, hogy testünk úgy érezze, nem kell furcsa helyeken tárolni a testünkben, például a szemünk alatt.

  Fontos! A szemkörnyéked érzékeny, sokkal vékonyabb a bőr ezen a területen. Használj gyengéd és nyugtató termékeket, melyeket kifejezetten a szem érzékeny bőrére fejlesztettek.

  Szemtorna

  Végezz szemkörnyéki nyirokmasszázst, szemtornát

   

  A minden nap elvégzett pár perces szemtorna csodákra képes. A szem gyakorlatok rugalmassá teszik a szem izmait, serkentik a vérkeringést így segítve a látás egészségét. A gyakori szemtornával megőrizhető a látás egészsége, javítható a fókusz és a koncentráció is, valamint jó hatással van a táskás szemre is.

  A szemizmok ugyanis kulcsfontosságú szereppel bírnak az éleslátásban. Általában az éleslátásért felelős izmok a sok, órahosszig tartó egy pontba történő nézés következtében megmerevednek. Legfőbb ellensége a szemünknek a monitor és a TV. A számítógép előtt végzett munka miatt a szemnek különböző kontrasztokhoz és fényviszonyokhoz kell alkalmazkodnia. Ennek hatására elkezdhet könnyezni, viszketni a szemed, valamint gyakran fejfájással is kiegészül.

  Ezen viszont néhány egyszerű, naponta elvégezhető szemtorna gyakorlattal javíthatsz.

   

  Szemtorna gyakorlatok

  A szemtornát bemelegítésként a nyakizmok tornájával kezdd!

  Bemelegítés

  Vállaidat húzd fel, majd engedd le
  Körkörösen mozgasd a vállaidat előre –hátra 25x (ujjaiddal a válladat érinted, így a könyököd lendül)
  Fejedet hajtsd előre a mellkasodig- majd hátra 12x
  Végezz fejkörzést: jobbra – hátra – balra – előre és vissza (összesen 12 x)
  Fordítsd balra a fejedet, majd vissza – elől állj meg, jobbra és vissza 10x

   Ezután következik a szemizmaid lazítása:
   Tenyeredből képezz „kagylót” a csukott ujjakkal és takard le mindkét szemedet, úgy hogy az orrod szabadon maradjon – ujjak a homlokon keresztben.
   Tenyered alatt a szem csukva – sötétet képzeld el (napi 2-3x 4-5’ majd 10-20’)
   Pislogj (nem hunyorgás!) gyorsan, lazán, könnyedén
   Szemtorna után javasolt a behunyt szemet hideg vizzel “leöblíteni”(20x)

   Végül a szemizmok tornája:
   Le és feltekintés 6x (közben a fej mozdulatlan)
   Jobbra és balra tekintés a látótér széléig
   Ferde irányú X tekintés mindkét irányban (ferdén le és fel)
  Négyzet alakban – mindkét irányban oda és vissza
   Óra számlapján előre és vissza (a szem folyamatos körmozgása)
   Kígyó formában előre és vissza (a vízszintes tengelyen halad a hullámszerű szemmozgás)
   AKKOMODÁCIÓ: 3 m-re és az ujjadra felváltva tekints! 

  A szemet nem szabad túlerőltetni, ezért minden gyakorlat váltásakor pislogással lazítsd a szemeidet!

  A nyakizmok és szemizmok lazításának nincs ellenjavallata, a szemizmok tornája azonban nem végezhető, ha bármilyen szemműtét után vagy 6 hónapon belül.