Az egyik finom, a másik viszont gyógyít is – hosszan főzött húsleves kontra vasárnapi húsleves
A húsos csontleves a magyaroknál nagy kedvenc. A vasárnapi ebédek leggyakoribb vendége, de megfázásnál, legyengült immunállapotnál is sokan élnek vele. Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy igaz, hogy a vasárnapi csontlevesnek is lehetnek gyógyhatásai, ám létezik egy még jobb variáció. A terápiás célból, hosszan főzött csontlé.
Mindkét leves egészséges, de másképp
Különbség |
Vasárnapi húsleves |
Terápiás, hosszan főzött csontlé |
főzési idő |
Igény szerint |
minimum 6 de akár 24, 36, 48 óra |
állag |
|
sokkal teltebb, zsírosabb |
ha kihül |
|
megkocsonyásodik |
hasznosság |
|
gazdagabb mikro és makrotápanyagokban |
kalóriatartalma |
|
kétszeres a csontlevesnek |
miből készül |
Marha, csirke, disznó |
csont, porc, inak, marha, borjú, birka, sertés, pulyka, csirke, hal |
hatása |
gyógyító fogás |
valóban terápiás: emésztőrendszeri- és bélbetegségek, kötőszöveti gyengeség, illetve korai öregedés jeleinek felfedezése esetén. |
mikor fejti ki hatását |
emésztést követően |
a hosszú, kíméletes főzésnek hála, emésztés nélkül, azonnal felszívódnak a benne lévő hasznos anyagok. Így rögtön kifejti erősítő hatását. Reflux és az áteresztő bél szindróma, lassú anyagcsereműködés esetén is, igen kedvező. |
hogyan használd |
Igény szerint. |
kúraszerű alkalmazása javasolt, napi 3-4 dl. Alkalmazható a főzések során egészséges alapléként is. |
Kinek ajánlott a csontleves fogyasztása?
-
emésztőrendszeri betegségekkel küzd
-
vegetáriánusoknak, hús nélkül, csak a lé (fehérje és aminosavak tartalma miatt)
-
szeretne szebb bőrt, erős körmöket, dús hajat
-
régóta rendszertelenül, helytelenül étkezik
-
fontos az egészsége
-
szereti a finom leveseket.
A hosszan főtt húsleves receptje
Kollagén leves
Hozzávalók:
Velős, csontos porcos részek (legjobb a marha és a borjú, de birkát, bárányt, nagyobb testű halakat és akár sertést/pulykát is lehet használni)
akár keverve is, szegyporc, marhalábszár-csont, ritkacsont, kuglicsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, velőscsont, csirkeláb, bőrös comb, marhafarok
Elkészítése:
Egy nagyobb lábosban felforralod a vizet és a csontokat, majd a forrás körül képződő habot leszűröd. Sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesíthető (esetleg fokhagyma a végén, az utolsó pár órában).
Mindezt 12-18-24 (-36) órán keresztül nagyon kis lángon főzd. (Takarékon, hogy a leves éppen csak gyöngyözzön. Nyugodtan ott lehet hagyni éjszakára).
Minél tovább fő, annál több értékes tápanyag (zsírok, különleges fehérjék, kollagén stb.) oldódik ki, válik szinte teljesen előemésztetté.
Ennek az az előnye, hogy így a szervezetnek már csak az a dolga, hogy felszívja a tápanyagokat és megfelelően értékesítse azokat.
Mindez vékonybél-gyulladás esetén is megtörténik, illetve az alaplé regenerálja a vékonybél bolyhait és a felszívódásért felelős egysejtű képződményeket.
Amikor a leves kész, leszűröd, a velőt kiszeded a velőscsontokból. A húst lefejted a csontokról.
Akkor megfelelő az alaplé, ha kihűlés után bekocsonyásodik, és egy vékony zsírréteg ül ki a tetejére.
Minden ételbe belekerülhet: krémlevesekbe, ragukba.
Befőttes üvegekben szétporciózva 7-14 napig eláll (amennyiben a zsírréteg is zárja az adagot).
Napokra-hetekre előre meg lehet főzni az alaplevet, nem igényel utána több munkát. Le is lehet fagyasztani a mélyhűtőben. Későbbiekben bele lehet főzni tojást, májat, húsokat, velőt és zöldségeket is.
A csontokból, inas, porcos ízületekből, a hosszú, kíméletes főzés során, különböző értékes anyagok főnek a levesbe, a teljesség igénye nélkül íme néhány:
-
zselatinszerű fehérjék
-
kalcium
-
magnézium
-
foszfor
-
kálium
-
kollagén
-
glicerin
-
glutamin
-
hyaluronsav
.
Kollagén turmix variációk
A varázslatok turmixgépben történnek. Bár magukban ezek a gyümölcsök nem tartalmaznak kollagént, az előállítás folyamatához támogató elemek. C-vitamin tartalmuknál fogva, segítenek megkötni az aminosavakat, ami felgyorsítja a kollagén szintézisét. Ezért érdemes bogyós gyümölcsöket és citrusféléket is fogyasztanod.
Erdei gyümölcsös turmix
marék bogyós gyümölcsöt, 1 banánt, vizet vagy tejet (esetleg méz vagy zabpehely) összeturmixolod és megiszod.
Kivi-ananász turmix
2 kivi, 1 közepes banán, 2 narancs, 1 csésze ananászlé, víz
Cékla turmix
1 cékla, 2 kisebb alma, 2 vérnarancs leve, fél citrom facsart leve, esetleg méz ízlés szerint
Avokádó, kollagénépítő zöldség
Hatalmas mennyiségű tápanyagot tartalmaz, beleértve az E-vitamint is, amelyre a szervezetednek feltétlenül szüksége van a kollagén felépítéséhez.
Avokádós szendvicskrém
Hozzávalók: 2 darab (fekete) érett avokádó, fél darab közepes lilahagyma, fél darab lime leve,1 darab kimagozott paradicsom,1 darab korianderzöld csokor,1 ek opcionális: chili vékonyra vágva,1 csipet só, bors
Elkészítés:
- Felezd el hosszában az avokádót, szedd ki a magját, és a húsát kanalazd egy tálba.
- Villával törd darabosra.
- Keverj bele nagyon finomra vágott lilahagymát.
- Tehetsz bele kevés vékonyra karikázott chilipaprikát.
- Szintén mehet bele igen apróra kockázott paradicsom.
- Keverd bele a lime levét, óvatosan adagold
- 7. Ha szereted, apróra vágott koriander-levél.
Tojás – kollagénépítő
A tojás, különösen a fehérje tele van olyan aminosavakkal, amelyek segítik a kollagén termelését, amellett, hogy mindent tartalmaznak, amire csak szükségünk van.
Bevert tojás Bakonyi módra
Hozzávalók
A gombamártáshoz
5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes db vöröshagyma,2 kk fűszerpaprika, 15 dkg csiperkegomba, 0.5 közepes db zöldpaprika, 0.5 közepes db paradicsom,só ízlés szerint, 3 dl víz, 2 ek tejföl,1 csapott ek liszt
A tojáshoz
4 db tojás, 1 kk ecet
A rizshez
10 dkg rizs, 1 ek olaj, 2 dl víz
Elkészítés
A gombamártáshoz
A rizst a szokásos módon megfőzzük.
Közben a szalonnát kiolvasztjuk, zsírján az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
Először a cikkekre vágott gombát, majd a kockákra vágott paprikát és paradicsomot adjuk hozzá. Megsózzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Miután megpuhultak, kevés vízzel felöntjük.
A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd először a főzőlével keverjük simára, utána besűrítjük vele a gombamártást.
Egy lábasban vizet forralunk, beleöntjük az ecetet. Mikor lobogva forr, egyenként beleengedjük a tojásokat. 1 perc után kanállal óvatosan fellazítjuk az aljáról, majd ismét másfél perc után szűrőkanállal kiszedjük a tojásokat. A lelógó részeket leszedjük.
Tálaláskor tányérra szedünk egy adag rizst, ráültetünk egy tojást, a gombamártással körítjük.
Kollagéntermelés beindítása
Ha professzionális segítséget szeretnél, hogy azonnal meginduljon a kollagéntermelésed, akkor kattints a gombra: