Káprázatos csillogó húsvéti fekete tojás

2023 legújabb húsvéti trendje

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, melyet a hagyományok szerint mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapon, családi körben ünnepelnek. Ilyenkor köszöntjük a tavaszt és vele együtt az ébredező természetet, a színes virágokat, a madárcsicsergést, a friss zöld hajtásokat is.

Számos hagyomány kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz, amilyen például a sonka evés, a locsolkodás vagy a tojásfestés is. 

A borban főzött tojások csodálatosan csillognak. És, hogy mitől lesz szép gyönyörűségesen csillogó? A bőrkőtől. Mondom is, hogyan kell elkészíteni.
Sajnos a képek nem adják teljesen vissza, hogy mennyire csillognak a tojások.

(forrás: Illés borház)

Tojásfestés borral, öt lépésben:

1.       A legfontosabb dolog, hogy mindig friss tojással dolgozz és mosd meg alaposan.

2.       Keress minél sötétebb vörösbort, amin szinte alig lehet átlátni. Öntsd egy tálba.

3.       Rakd bele a tojásokat (lepje el a bor).

4.       Főzd 15 percig. Hagyd benne 24 óráig.

5.       Kész! Ha letelt az idő, vedd ki a borból, töröld át egy papírtörlővel. A végeredmény csodaszép csillogó, feketés tojások.

Ugye milyen egyszerű?

Mire figyelj?

Minden tojás egyedien különleges lesz, mivel a bor a héj minden mintáját kihozza. Ráadásul mivel technikailag nem megfestődik a tojás, hanem a borkő ül ki rá, érdes felszíne lesz, ami szinte szikrázik a fényben.

Egy dologra azonban figyelj, ne nagyon dörzsölődjenek össze festés után, mert a csillogás eltűnik és szimplán matt tojásaid lesznek.

Amit még ajánlok, hogy minél sötétebb vörösbort válassz, egy roséval például nem lesz olyan sötét a végeredmény. Viszont a jó hír, hogy ha nem találsz mély színű vörösbort, akkor is csillogni fognak a tojások a borkőtől, csupán nem lesz sötét alapszínük.