Készíts kimchit (fermentált, fűszeres kínai kel)
A fermentált fűszeres kínai kel, vagy más néven kimchi, egy nagyon egészséges és tápláló étel, amely a koreai konyha egyik alapvető eleme. Koreában a kimchi összetevői és az ízek változhatnak a régiók és a családok szokásai szerint. Használhatóak fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, hal, rák, szóval elég változatos lehet, ahány ház, annyi szokás.
A kissé csípős savanyúságot a koreaiak mindennap fagyasztják, nemcsak azért, mert nagyon finom, hanem mert rettentően egészséges is. Úgy tartják, a kimchi gyógyír minden bajra. A kimchi flavonoidokban és antioxidánsokban bővelkedik, immunerősítő, támogatja az emésztést is.
Világszerte sokan eltérően készítik a maguk kimchijét, én most egyfajta változatot hoztam Neked.
Ami állandó ….
Az alapvető elkészítési mód és a fermentálás folyamata általában hasonló marad minden kimchi változat esetében. A fermentálás során az ételeknek lehetővé kell tenniük a baktériumok számára, hogy az ételekben található cukrokat tejsavvá alakítsák, ami tartósító hatást eredményez. A fermentáció folyamata hozzájárulhat az egészséges bélflórádhoz.
Összefoglalva, a kimchi receptje változhat a régiók és a háztartások szerint, azonban a fermentálás folyamatának betartása kulcsfontosságú.
A kimchi és a fermentált ételek hatása egészségedre
A fermentált fűszeres kínai kel egy nagyon sokoldalú étel, kiválóan passzol a rizshez, tésztaételekhez, húsokhoz és zöldségekhez, vagy akár önmagában is fogyasztható. Emellett a kimchi egészséges és tápláló snack is lehet, amely segít a táplálkozásunk kiegyensúlyozásában és az emésztőrendszerünk egészségének megőrzésében. A fermentáció folyamata során az ételekben található jótékony baktériumok és probiotikumok hozzájárulnak az egészséges bélflórád kialakításához és az emésztőrendszered egészségének javításához.
Összetevők: egy fej kínai kelkáposzta és/vagy pak choi, jódmentes (pl. Parajdi) só, koreai piros paprika (chili) pehely (helyettesítő: darált magyar édes paprika és erős pista ízlés szerint), fokhagyma, gyömbér, egy kis kanál cukor vagy rizsliszt (elhagyható), sárgarépa, jégcsap-retek, zöldhagyma.
A kínai kel
A kimchi a kínai kelből készül, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, kalciumban, vasban és káliumban. Emellett a kimchi probiotikus hatással is rendelkezik, amely hozzájárul az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez.
Első lépés: tisztítás
Moss meg minden hozzávalót alaposan (edényeket, kést, üvegeket és a kezedet is tartsd folyamatosan tisztán). A fermentálás kulcsa a kellő higiénia!
Második lépés: káposzta lesózása.
Alaposan tisztítsd meg a káposztát meleg víz alatt. Negyedeld el hosszában (vagy ha nagyobb, akár több darabra vághatod). Tedd bele egy nagy tálba, szórj rá egy réteg sót, masszírozd a sót a káposztalevelek közé. Hagyd állni 2 órát, majd nyomkodd meg / forgasd meg 30 percenként, míg puha nem lesz. Amikor elkészült, öntsd le a levét és öblítsd le, hogy ne legyen túl sós (kóstold meg).
Harmadik lépés: ízesítés
Míg a káposzta a sóban áll, egy turmixgépben készítsd el a fűszerkeveréket.
Tedd a turmixba az alapanyagokat: koreai chilipaprika (magyar édes paprika pelyhek vagy por), fokhagyma, gyömbér és cukor vagy rizsliszt (opcionális “baktérium-katalizátor”). Egy kis vizet is tehetsz hozzá, míg krém állagot nem kapsz.
A fűszerpasztához hozzáadhatod a feldarabolt zöldhagymát, (nagyobb hasábokra vághatod) a sárgarépát és retket. Ez a fűszer-zöldség keverék adja a kimchi ízét!
Negyedik lépés: keverés
A kinyomkodott káposztalevelekre öntsd rá a tálban előkészített fűszer- és zöldségkeveréket és keverd össze.
Ötödik lépés: fermentálás (lakto-fermentálás)
Alaposan megtisztított befőttes üvegekbe helyezd ezt a keveréket, jól nyomkodd bele. Hagyj 3cm részt üresen a befőttes üveg tetején és jól zárd le. Helyezd el az üvegeket szobahőmérsékleten a konyhába olyan helyre, ahol nem kapnak közvetlenül fényt vagy sötétbe. Mininum 2-5 napig hagyd állni (egyes receptek több hetet javasolnak), de mindennap ellenőrizd az üvegeket (az érés során folyhatnak, tegyél az üvegek alá valamit, a zöldségeket nyomkod le, ha szükséges). Akkor készült el, ha a káposzta megpuhult.
Minél tovább hagyod érni, annál savanyúbb lesz az íze és a káposzta egyre lágyabb lesz.
Az idő múlásával tehát az ízek gazdagabbak lesznek, ahogy a fermentációs folyamat előrehalad.
Kóstold meg és tudni fogod, mikor van kész. Amikor beérett, helyezd a hűtőbe, ahol több hétig eláll. Egészségedre.