Édességet büntetlenül enni? Igen!
Íme 3 diétás, egészséges recept

1 gyümölcsös – 1 joghurtos – 1 zöldséges

Néhány egyszerű változtatás és megelőződ a súlyfelesleg kialakulását, a cukorbetegséget, a fogszuvasodást, az emésztési és egyéb betegségeket. Elég lecserélni a fehér cukrot és fehér lisztet. Óriási dolgot teszel az egészséged megőrzéséért.

Mi a baj a fehér cukorral? Mire lehet lecserélni?

cukorbetegseg

A fehér cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami nagy munkát ad a hasnyálmirigynek. Ezen kívül fogszuvasodást és elhízást is okoz, csak néhány rosszat kiemelve, de a sor még hosszú.

Mi a baj a fehér liszttel?

A korpa szükséges lenne a jó emésztéshez, a csírában pedig benne van a búza életereje.
A fehér liszt feldolgozásnál elvész a B1- vitamin 86%-a, a kalcium 60%-a, a foszfor 70%-a és a vastartalom 84%-a, az értékes fehérjék és zsírban oldódó vitaminok.

Ez a különbség a finomított liszt és a teljes kiőrlésű liszt között:

A finomított liszt

  • nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bőven.
  • Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidrát dús részeket, és csak ezeket őrlik lisztté.
  • Emiatt a finomított fehér lisztből készült táplálék egyoldalú lesz, ami hosszú távon káros az egészségre, és kifejezetten hizlaló. 

A teljes kiőrlésű lisztből (amely tartalmazza a héj és a csíra fontos anyagait is) készült ételek

  • élelmi rostokban gazdag,
  • ezek pedig elősegítik az emésztést,
  • csökkentik a zsír koleszterinszintjét.

Mit okoz a fehér liszt fogyasztása?

A fehér liszt is egyszerű szénhidrát: 

  • hirtelen megemeli a vércukorszintet,
  • elhízáshoz és
  • hiánybetegségekhez vezet.
  • emésztőszervi- és keringési betegségek kialakulásához vezet, 
  • valamint befolyásolja az immunrendszered működését, akár vitaminhiányos állapot is kialakulhat.

 

 

Íme 3 diétás, egészséges recept. 1 gyümölcsös – 1 joghurtos – 1 zöldséges

Melyeket lelkiismeret-furdalás nélkül ehetsz!

banankenyer

Kevert banános

Hozzávalók:

17 dkg (nyírfa)cukor, 1 bourbon vaníliás cukor (vaníliarúd kikapart belseje), 3 tojás, 10 dkg olvasztott vaj (kókuszvaj)

½ narancs leve, 2 banán (pépesítve), étcsoki darabkák, 12 dkg liszt (teljes kiörlésű, graham, zabliszt, kókuszliszt… )

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Elkészítése:

A cukrot a vajjal habosra kavarod. Egyenként hozzáadod a tojásokat. A legvégén a narancslevet. A lisztet a szódabikarbónával elkevered. A cukros-tojásos masszához hozzászitálod a száraz összetevőt (liszt+szódabikarbóna). Végül a villával alaposan összetört banánt és csokidarabot is óvatosan add hozzá. Őzgerinc formában, előmelegített sütőben süsd közepes lángon (kb.190 fokon) 20-25 percig. (Ne felejtsd el kivajazni, kilisztezni a formát.) Amikor szép aranybarna lesz a teteje, akkor jó, de úgyis a tűpróba dönt el mindent.:)

Könnyű, lyukacsos, finom fánk. És még gyors is. Kedvencünk!

joghurtfank

Joghurt fánk (12 db)

Hozzávalók:

1 kispohár joghurt (natúr vagy gyümölcsös,150 gr), 1 db tojás, 15 deka teljes kiőrlésű liszt és graham liszt fele-fele arányban, 1 evőkanál (kókusz)cukor, 1 kk szódabikarbóna, Himalája só,  Porxukor
Elkészítése:

A joghurtot mély tálba öntöd, hozzáadod a tojást, a sót, és a szódabikarbónás lisztet.  Mély lábasban kókuszolajat forrósítasz (legyen benne jó bőven), amelybe evőkanállal adagolva, kis halmokat engedsz bele. Mérsékelt tűzön, szép aranybarnára sütöd mindkét felét. Lecsepegteted, kakaós vagy fahéjas porcukorba megforgatod.

 

repasmuffin

Répatorta

Piskóta:

  • 300 g kókuszcukor, 200 ml olaj (kókusz), 4 db nagyobb tojás, 280 g liszt (graham és teljes kiőrlésű 60-40%), 100 g darált dió, 12 g szódabikarbóna, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 400 g nyers sárgarépa, 1 késhegynyi Himalája só, 50 g csokoládé – fehér,1 db narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 200 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia), sárgarépa (nyers, reszelt), 1 evőkanál vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítése:

A répákat megtisztítod, lereszeled, valamint egy 26 cm átmérőjű tortakarikát vékonyan kivajazol, kilisztezel.

A kókuszcukrot az olajjal alaposan elkevered, majd egyenként hozzákevered a tojásokat is. Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekevered a lisztet, durvára tört diót, sót, szódabikarbónát, fahéjat. Ha összekeverted a szárazanyagokat, egy fakanállal a cukros masszához kevered a lisztes keveréket, a durvára reszelt répát, az olvasztott fehér csokoládét, és belereszeled a narancshéjat is. A kész masszát az előkészített formába öntöd, és előmelegített 165 C-os sütőben légkeverés nélkül kb. 80-90 perc alatt, légkeveréssel kb. 60 perc alatt készre sütöd. Tűpróbát minden esetben alkalmazz! Ha kisült, teljesen hűtsd ki kb 2 óra alatt, majd vedd ki a sütőformából.

A tetejére szükséges krémhez a krémsajtot keverd ki egy kevés vanília eszenciával, és kevés reszelt répával, majd kend rá a kihűlt torta tetejére.